Інформація для пацієнтів, які приймають Варфарин.

Варфарин – антикоагулянтий засіб непрямої дії, що знижує згортання крові. Він часто призначається, коли у пацієнта є високий ризик тромбоутворення. Показання до призначення варфарину:
• штучний серцевий клапан,
• фібриляція передсердь ,
• тромбоз глибоких вен,
• тромбоемболія легеневої артерії,
• тромбофілії та інші.


Варфарин є антикоагулянтом, який блокує синтез вітамін К-залежних факторів згортання крові. Вітамін К необхідний для синтезу факторів згортання крові у печінці. Фактори згортання крові формуються в результаті карбоксилювання їх білкових попередників і в цьому процесі вітамін К окиснюється. Це означає, що в наявності є менший вміст вітаміну К, що спричиняє інгібування синтезу факторів згортання крові. Концентрація цих компонентів у крові знижується, і процес згортання уповільнюється, що і потрібно для пацієнтів з високим ризиком тромбоутворення.

Варфарин – препарат, який вимагає суворого контролю. Недотримання правил його прийому може призвести до незворотних наслідків. В той же час, призначаючи препарат, лікар прийшов до висновку, що від варфарину буде більше користі, ніж небезпеки. Якщо Ви будете дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і регулярно контролювати МНО, то мінімізуєте ризики розвитку серйозних ускладнень.

Найголовніше в прийомі Варфарина – запам’ятати, що він повинен прийматись кожен день, без пропусків, не забувати вчасно контролювати МНО. Бажано приймати препарат завжди в один і той же час і на голодний шлунок (їжа впливає на всмоктуваність варфарину, тому їх краще не поєднувати). Найкраще приймати варфарин один раз в день ввечері.
Варфарин взаємодіє як з їжею, так і з лікарськими препаратами, результатом цієї взаємодії є зниження або збільшення здатності згортання крові. І те й інше є небажаним, тому що зниження здатності згортання це ризик кровотечі, а збільшення – ризик тромбоутворення.

Так як варфарин пригнічує синтез вітаміну К в печінці, відповідно продукти, що містять в собі високі дози вітаміну К, знижують ефективність Варфарину.

Найбільша кількість вітаміну К містять: авокадо, капуста броколі, брюссельська капуста, білокачанна капуста, цибуля, коріандр (кінза), огірок, цикорій, плоди ківі, салат-латук, м’ята, зелена гірчиця, оливкова олія, петрушка, горох, фісташки, червоні морські водорості, зелень шпинату, цибуля, соєві боби, зелень ріпи, крес-салат, листя зеленого чаю. Вам потрібно обмежити використання цих продуктів, особливо це актуально для літнього періоду.

Вітаміни, трави, або інші добавки можуть містити вітамін К і, відповідно, знижувати ефект Варфарину.

Ви повинні знати, що ви приймаєте препарат, який рятує Вам життя та зберігає здоров’я, і ​​ефективність якого залежить від правильності дотриманнями Вами рекомендацій лікаря.