Всесвітній день психічного здоров’я

10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я. Ця дата входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються ООН.

Багато хто вважає, що психічне здоров’я – це відсутність психічних захворювань. На справді, це загальне благополуччя, на тлі якого людина здатна реалізовувати свій потенціал та справлятися з щоденним стресом.

Всесвітній  день психічного здоров’я відзначається з 1992 року. Він створений, аби привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості.

Психічне здоров’я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної людини зробити внесок в життя суспільства. Адже, фізичне здоров’я неможливе без психічного.

За даними ВООЗ, на психічні захворювання в наші дні страждають більше 450 млн. людей, а в західних країнах кожна сьома людина страждає на параною, шизофренію або схильна до депресій та алкоголізму.

Згідно зі статистикою, в Україні 1,2 млн.жителів (це більше 3%усього населення) страждають на психічні розлади, і цей показник із кожним роком зростає. Вже котрий рік поспіль за кількістю психічних розладів  Україна займає перше місце в Європі. За оцінками фахівців,від різноманітних нервових розладів страждає кожен третій українець.

Сучасні українці стали дуже збудливими та депресивними – за останні 10 років кількість самогубств у країні збільшилась удвічі. За прогнозами фахівців до 2020 року психічні розлади увійдуть до першої п’ятірки хвороб, які переважатимуть за кількістю людських працевтрат, пов’язаних із цими захворюваннями. Психічні розлади обженуть у цьому плані навіть серцево-судинні захворювання,які нині традиційно переважають у структурі захворюваності населеня земної кулі. Це прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Психічні розлади можуть указувати на наявність багатьох інших проблем зі здоров’ям або, навпаки – бути наслідком проблем. Вони можуть виникати у будь-якому віці у людей, які представляють найрізноманітніші культури.

На психічне здоров’я впливають різноманітні фактори. На  думку фахівців, зростання захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, а передвісниками хвороб є стреси.

Стреси здебільшого призводять до неврозів, від яких один крок до непоправних психічних розладів. До речі, медики давно вже встановили перелік професій, представниками яких найбільш схильні до стресів. Це шахтарі, пожежники і самі ж лікарі. У цьому списку є вчителі, психологи та журналісти. Здоров’я населення залежить від рівня благополуччя всього суспільства і від його уваги до цих проблем. Найважливіше,що втрачає людина через нервово-психічні розлади – це працездатність та душевний спокій.

Будьте уважними один до одного. Оберігайте власне психічне здоров’я і пам’ятайте про людей із психічними розладами, які поруч з Вами. Перед душевною недугою всі рівні – багаті й бідні, відомі особистості та звичайні люди. Бережіть себе.

                                         За матеріалами  КЗОЗ «Харківський обласний центр  здоров’я»