Що таке подагра, та як з нею жити

Подагра – це системне захворювання, що характерізується відкладенням в різних тканинах кристалів моно урата натрію (МУН) і мікрокристалічним запаленням, що розвивається у зв’язку з цим у осіб з гіперурікемією, обумовлене зовнішньо-середовими та/або генетичними факторами.

З глибокої давнини захворювання вважалось хворобою володарів і геніїв. Великими “подагріками” були: Олександр Македонський, Іван Грозний, Борис Годунов, гетьман Мазепа, Петро 1, Галілей, Ньютон, Дарвін, Тургенєв та інші.

 

Ризик подагри зростає з віком пацієнта. Розвитку подагри сприяють надмірне і нераціональне харчування, вживання алкогольних напоїв і гіподинамія.

 

Як гіперурікемія, так і подагра можуть бути первинною і вторинною. Кожна з цих форм може бути метаболічною, нирковою та змішаною. Вторинне порушення обміну сечової кислоти (СК) і пуринів –  є проявом інших захворювань, паталогічних станів, неcприятливими ефектами фармако- радіо- і хіміотерапії. Найбільш частими причинами вторинної гіперурекемії та подагри є хронічні хвороби нирок, діабет, гіпотиреоз, зневоднення, застійна серцева недостатність, захворювання печінки, прийом петльових діуретиків, імунодепресанти.

 

Гострий подагрічний артрит починається раптово з різких, до знерухомленості болів, як правило, в одному суглобі, які наростають протягом кількох годин. Поряд з болями швидко з’являється припухлість ураженого суглоба з гіперемією шкірних покривів над ним. У міру перебігу хвороби артрит набуває більш затяжний, поліартикулярний характер ураження.

 

Необхідно звертатись до ревматолога, провести дообстеження, підібрати антигіперурикемічну терапію.

 

Середчисленних факторів ризику розвитку подагри одними з ключових важаються відомі з давніх часів: харчовий та вживання алкоголю. Необхідно уникати вживання продуктів з високим вмістом пуринів, до яких відносяться:

морепродукти (дозволяється в обмеженій кількості- не жирні сорти, у відварному вигляді), субпродукти (тельбухи), м’ясо (дозволяється в обмеженій кількості, м’ясо немолодих тварин- нежирні сорти, у відварному вигляді).

 

Виключити: консерви, м’ясні копченості, холодці, міцну каву, чай, шоколад, какао, бобові, прянощі, малину, інжир, виноград, шпінат,щавель, гриби, чорна порічка, чорниця, ожина, цвітна і брюссельська капуста, полуниця, горіхи.

 

Одним із основних факторів, що провокують подагру є алкоголь. Необхідно виключити вживання пива, портвейну. Міцних спиртних напоїв.

 

Для профілактики необхідно вживати багато рідини, в т.ч. морси, відвар шипшини і лужні мінеральні води: Єсентуки 20, Нафтуся, Лужанська, Поляна Квасова, Свалява, Моршинська