Активний та здоровий спосіб життя.

Спосіб життя, в тому числі фізична активність, мають неабиякий вплив на стан нашого здоров’я. Регулярна фізична активність – один з ключових чинників  у  підтримці здоров’я, а достатня  кількість та регулярність фізичних навантажень – один із основних профілактичних заходів у запобіганні виникненню неінфекційних захворювань.

Регулярна фізична активність знижує ризик виникнення злоякісних новоутворень, розвитку гіпертонічної хвороби, надмірної ваги, а також сприяє розвитку фізичної витривалості, покращенню психо-емоційного стану та формує відчуття впевненості в собі.

Фізична активність:

  • корисна для тіла. Помірні, але постійні заняття спортом допомагають знизити високий артеріальний тиск, контролювати вагу, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету 2 типу тощо.
  • зміцнює опорно-руховий апарат, розвиває координацію руху, рівновагу й підвищує загальний тонус організму.
  • знижує ризик виникнення депресії та зниження розумових здібностей, віддаляє наступ деменції та покращує загальне самопочуття.
  • допомагає навчитися чітко планувати свій день і може стати чудовим приводом для додаткового часу, проведеного з сім’єю і друзями.

Особливості фізичного навантаження різняться від віку, рівня фізичної підготовки, а також загального стану здоров’я. Передусім варто пам’ятати, що у дітей необхідно формувати навики заняття фізичною культурою змалечку. Дорослим же варто поступово збільшувати фізичне навантаження та час активності.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) радить дотримуватися певного рівня фізичної активності для різних вікових груп. Дотримання цих рекомендацій допоможе підтримувати здоров’я й добре самопочуття.

Не варто розпочинати з максимального навантаження, необхідно поступово адаптуватися до фізичних вправ. Також не обов’язково обирати фінансово затратні активності – послуги персонального тренера, спортивний зал, басейн. Оптимальним варіантом є тривалі прогулянки на свіжому повітрі, активне дозвілля та виконання фізичних вправ у домашніх умовах.

До речі, такий вид фізичної активності, як скандинавська ходьба, знижує ризик виникнення інфаркту міокарда та респіраторних захворювань, тренує діафрагму, а також є варіантом кардіотренувань та не чинить надмірних навантажень на опорно-руховий апарат.

Для того, щоби фізичні вправи приносили задоволення, зміцнювали та підтримували стан вашого здоров’я, рекомендуємо обрати такий вид активності, який до вподоби саме вам: їзда на велосипеді, швидка ходьба, прогулянка на свіжому повітрі, йога, танці тощо. Основне – це регулярні, системні та збалансовані фізичні навантаження.

За даними МОЗ України.