Як розпізнати початок інфаркту міокарду?

Інфаркт міокарду – це ураження серцевого м’язу, що викликано гострим порушенням його кровообігу, найчастіше через тромбоз однієї з артерій.

Близько 40 тисяч інфарктів щороку відбувається в Україні. Нажаль, смертність у цієї категорії хворих залишається високою, тож необхідно знати перші ознаки інфаркту міокарду для того, щоб допомогти собі чи оточуючим.

Запам’ятайте наступні ознаки інфаркту:

  • Сильний (часто пекучий) біль у грудях, який може поширюватись на ліву руку, шию, ділянку між лопатками;
  • Біль продовжується довше 15 хвилин, не знімається нітрогліцерином;
  • Супроводжується відчуттям страху, задишкою, запамороченням;
  • Артеріальний тиск може бути підвищеним, чи навпаки зниженим.

При наявності цих ознак треба терміново викликати «швидку допомогу», а до її приїзду з 15-хвилинним інтервалом прийняти таблетки нітрогліцерину в дозуванні 0,5 мг, але не більше трьох разів, щоб уникнути різкого падіння тиску. Потрібно також розжувати таблетку аспірину 300 мг.

Близько 40% всіх зафіксованих інфарктів стають несподіванкою для хворого. В інших 60% випадків захворюванню тривалий час передують напади стенокардії. Тож необхідно вчасно звертатися до лікаря.

 

Іноді інфаркт міокарда маскується під інші хвороби: 

  • Гастралгічний варіант  – схожий на картину «гострого живота»: біль в животі, здуття, нудота, блювання, що не приносить полегшення, слабкість, падіння артеріального тиску, тахікардія. Внести ясність може тільки електрокардіограма.
  •    Астматичний варіант –  протікає без сильного болю в серці, хворий відчуває нестачу кисню, починає задихатися, відходить мокрота. Дихання прискорене.
  • Церебральний варіант  – нагадує інсульт, виникає сплутаність свідомості, мови, запаморочення, нудота. Біль у грудній клітині слабко виражена, чи зовсім відсутня.
  • «Німий» інфаркт  – протікає абсолютно без болю, найбільш часто буває у хворих на цукровий  діабет. Сильна стомлюваність і задишка після фізичних зусиль, які раніше давалися легко, можуть бути його єдиними ознаками.