Топ-5 рекомендацій пацієнтам із хронічною нирковою недостатністю.

Хронічна ниркова недостатність – це ускладнення прогресуючих хронічних захворювань обох нирок або однієї функціонуючої. Розвивається внаслідок великої кількості причин та супроводжується прогресуючим зниженням і втратою всіх або майже всіх ниркових функцій.

Хронічна недостатність нирок (ХНН) діагностується в 200-500 випадках на мільйон. Щороку кількість таких хворих зростає на 10-15 %. Основні причини – цукровий діабет, пієлонефрит, сечокам’яна хвороба, склеротичні зміни судин, порушення обміну речовин.

  Але навіть с таким начебто тяжким діагнозом, можна жити повноцінним життям, якщо дотримуватись певних вимог,  повністю виконувати рекомендації лікаря. Тож, які основні рекомендації для пацієнтів із ХНН?

  1. Активне спостереження у лікаря.

  Пацієнтам з ХНН надзвичайно важливо регулярно відвідувати свого сімейного лікаря, а при необхідності  нефролога. Потрібно ретельно контролювати будь які зміни свого стану та періодично проводити лабораторні дослідження: загальний аналіз крові (для виявлення анемії і ознак запалення), біохімічний аналіз (показує рівень продуктів азотистого обміну, холестерину, білка крові), аналіз сечі і визначення видільної функції нирок (визначення швидкості клубочкової фільтрації за допомогою спеціальних формул). При необхідності лікар направить Вас на інструментальні дослідження. Без рекомендацій лікаря не можна приймати нові ліки чи відміняти старі, це може бути небезпечно.

  1. Фізична активність.

Пацієнтам з хронічною хворобою нирок рекомендується фізичне навантаження що найменше , по півгодини в день 5 разів на тиждень – з поправкою на коморбідні стани, на можливість пацієнта цю фізичну активність виконувати. Доведено, що навіть найважчі пацієнти, що мають обмежені фізичні можливості, при регулярному виконанні мінімальних фізичних вправ мають від цього  позитивний ефект.

  1. Утримання нормального ІМТ.

Надмірна вага – один з найскладніших чинників ризику, на які важко впливати. Для того, щоб дізнатися чи є у вас підвищена маса тіла, потрібно розрахувати показник «індекс маси тіла». ІМТ = маса тіла (кг) / ріст (м2). Нормальною маса тіла вважається при ІМТ – 24,2. Для схуднення вкрай важливі зміни режиму харчування, постійна фізична активність (позитивний ефект дають динамічні, ізотонічні види навантажень, що тренують витривалість).

  1. Дієта з малим вмістом солі (натрія).

Хворий  має вживати менше 5 грам кухонної солі на добу. Дієта має бути  з низьким вмістом солі та натрію, який міститься не тільки в звичайній солі (у вигляді хлориду натрію), але і у великій кількості продуктів, які дуже широко представлені і в магазинах, і в звичайному нашому харчуванні. Фактично це всі продукти, які містять глутамат натрію, солоні масла, маргарини, тверді і м’які сири, всі консерви (оскільки сіль туди додається як консервант у вигляді натрію хлориду або у вигляді глутамату натрію, або у вигляді інших натрієвих солей), сосиски, ковбаси , більшість м’ясних і рибних страв швидкого приготування (ті, що продаються в супермаркетах у відділі готових продуктів), копчена і консервована риба, морепродукти. Все це містить, на жаль, додаткову сіль і є надзвичайно шкідливим для пацієнтів із ХНН.

  1. Відмова від паління та надмірного споживання алкоголю.

Якщо  виконувати ці нескладні рекомендації, це дозволить значно уповільнити прогресування ХНН.