Ризик виникнення інсульту можна знизити

29 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. У цей день медичні працівники всього світу звертають увагу громадськості на проблеми виникнення, лікування і профілактики інсультів.

За визначенням  Всесвітньої організації охорони здоров’я, мозковий інсульт – це клінічний синдром локальних чи глобальних порушень церебральної функції, які тривають понад 24 годин, або ведуть до смерті через судинну катастрофу.

У більшості випадків (до 85%) мозковий інсульт зумовлений оклюзією (блокуванням судини мозку тромбом), в інших випадках – розривом мозкової артеріі крововиливом.

Актуальність проблеми мозкового інсульту обумовлено високою частотою захворювання, його тяжкими наслідками та недостатньою ефективності лікування. Щороку інсульт обумовлює 5,7 млн смертей у всьому світі,і,як причина смерті поступається лише ішемічній хворобі серця. Він є також провідною причиною серйозної втрати працездатності або здатності до самообслуговування у повсякденному житті. Інсульт  не шкодує нікого – незалежно від віку, статі, матеріального стану, соціального рівня, етнічного походження або країни.

У світі щорічно виникає близько 16 млн уперше зареєстрованих інсультів.В Україні річна кількість первинних інсультів складає понад 110 тис., а показник частоти захворювання перевищують середньо – світові. Крім того, смертність від інсульту в нашій країні є у2-3 рази вищою, ніж у розвинених країнах. Після перенесенного захворювання інвалідами стають 20-40, до праці повертаються 10-20% хворих.

Кожні 2 секунди одна людина вражається інсультом у світі, кожні 6 секунд інсульт забирає одне людське життя. У світі від цієї недуги помирає близько 10% населення. Експерти ВООЗ припускають,що кількість інсультів на земній кулі зростатиме,тому що населення нашої планети старіє. До того ж надто розповсюджені фактори ризику розвитку інсульту, до яких, передусім, належать артеріальна гіпертонія, хвороби серця, цукровий діабет, безсимптомний стеноз сонної артерії, гіперхолестеринемія. Сприяють цьому також фактори, пов’язані зі способом життя – гіподинамія,хронічний стрес, неправільне харчування, паління, зловживання алкоголем.

Те, що мозковий інсульт вражає молодих, працездатних людей, пов’язане в першу чергу,з розповсюдженням артеріальної гіпертензії,яка є провідним чинником ризику.

Ішемічний інсульт – це динамічний процес, у перші хвилини якого в дільниці мозку з фатальними зниженням мозкового кровотоку формується інфарктне ядро зі швидкою загибеллю нейронів. Зниження мозкової перфузії обмежує постачання кисню і глюкози до мозку.

В останні роки увагу науковців привертає те, що причиною розквитку інсультів у людей молодого віку є метаболічний синдром, який включає поєднання гіпертензії, дисліпідемії, ожиріня. Метаболічні порушеня спричиняють дезорганізацію судинної стінки,що є основною причиною виникнення ішемічного інсульту. Наявність метаболічного синдрому не лише збільщує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і сприяє більш ранньому їхньому розвитку, а й веде до виникнення серйозних ускладнень

Сьогодні основною стратегією первинної профілактики інсульту є виявлення та корекція чинників ризику. Саме зміна способу життя може значно знизити ризик виникнення інсульту. Науковцями визначено 7 життєвих звичок,які значеною мірою впливають на зниження ймовірності виникнення інсульту:фізична активність,контроль холестерину,првильне харчування, контроль кров’яного тиску,оптимальна вага тіла, контроль рівня цукру у крові, відмова від паління.

У цілому, якщо людина дотримується усіх зазначених вище правил, імовірність виникнення інсульту скорочується майже вдвічі,порівняно з тими,хто не намагається виконувати жодного правила, щодо здорового способу життя.

Вторинна профілактика спрямована на запобігання розвитку повторного інсульту. Вона передбачає підтримання оптимального артеріального тиску, відмову від паління, щоденне фізичне навантаження, лікувальну фізкультуру, а також контроль рівня  холестерину в крові і прийом необхідних препаратів.

Для зменшення кількості інсультів, безперечно, потрібні зусилля медиків, направлені на профілактику і лікування  захворювання. Велике значення має також підвищення ефективності лікування мозкового інсульту.

Інсульт потребує невідкладної медичної допомоги. Застосування методу тромболізису при лікуванні ішемічного інсульту є надзвичайно ефективним. Таке лікування дає найбільш швидке і повне відновлення функції нейронів(клітин головного мозку).

«Терапевтичне вікно» протягом якого можна вдатися до тромболізису, становить усього три години від початку захворювання. Саме тому вкрай важливо знати і не пропустити перші симптоми хвороби, це:

-раптова слабкість м’язів, заніміння в ділянці обличчя, руки,ноги або однієї половини тіла;

-раптове порушення мовлення та розуміння мови, з якою звертаються;

-раптова повна або часткова втрата зору на одне або обидва оак;

-раптовий і надзвичайно сильний головний біль;

-раптова втрата рівноваги, запаморочення, нудота.

За появи будь якого із перелічених симптомів необхідно терміново викликати невідкладну допомогу.

 

За матеріалами КЗОЗ “Харківського

обласного центру здоров’я”