ПОДАГРА

Системне захворювання, що характерізується відкладенням в різних тканинах кристалів моноурата натрию (МУН) і мікрокристалічним запаленням, що розвивається у зв’язку з цим у осіб з гіперурікемією, обумовлене внешне-средовими та /або генетичними факторами.

З глибококої давнини захворювання вважалося хворобою володарів і геніїв.Великими “подагріками” були: Олександр Македонський, Іван Грозний, Борис Годунов, гетьман Мазепа, Петро 1, Галілей, Ньютон, Дарвин, Тургенєв і др.

Ризик подагри зростає з віком пацієнта. Розвитку подагри сприяють надмірне і нераціональне харчування,вживання алкогольних напоїв і гіподинамія.

Як гіперурікемія, так і подагра можут бути первинною і вторинною. кожна з цих форм може бути метаболічною. нирковою та змішаною. Вторинне порушення обміну сечової кислоти (СК) і пурінів – є проявом інших захворювань, патологічних станів, неприятливими ефектами фармако-. радіо-і хіміотерапії. Наібільш частими причинами вторинної гіперурекемії та подагри є хронічни хвороби нирок, діабет, гіпотиреоз,зневоднення, застійна серцева недостатність, захворювання  печінки, прийом петльових діуретиків,імунодепресанти.

Гострий подагрічний артрит починається раптово з різких, до знерухомленості болів, як правило, в одному суглобі,  які наростають протягом кількох годин.Поряд з болями, швидко з’являється припухлість ураженного суглоба з гіперемією шкірних покривів над ним. У міру перебігу хвороби артрит набуває більш затяжной, поліартікулярний характер ураження.

Необхідно звертаться до ревматолога, провести дообстеження, підібрати антігіперурикемічну терапію.

Серед численних факторов ризику розвитку подагри одними з ключових вважаються відоми з давніх часів харчовий фактор і вживання алкоголю.Необхідно уникати вживання продуктів з високім вмістом пуринів, до яких відносяться:

морепродукти (дозволяється в обмеженій кількості – нежирні сорта, у відварному вигляді),

субпродукти (тельбухи)

м’ясо (дозволяється в обмеженій кількості, м’ясо немолодих тварин – нежирні сорта, у відварному вигляді)

виключити: консерви, м’ясни копченості, холодці, крепкий кофе, чай, шоколад, какао, бобові,прянощі, маліну, інжир

віноград, шпінат, щавель, гриби, чорна смородина,чорниця,ожина, цвітна і брюссельска капуста, клубніка,горіхи.

Одним із основних факторов, що провокують подагру є алкоголь. Необхідно виключити вживання пива, портвейну, міцних спиртних напоїв.

Для профілактики необхідно вживати багато рідини.в т.ч.морси,відвар шипшини і лужні мінеральні води: Есентуки 20, Нафтуся, Лужанська, Поляна Квасова, Свалява, Моршинська