Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

За оцінками Організації Об’єднаних Націй, сьогодні у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 37 млн людей, 35 млн уже померло.  Регіон Східної Європи та Центральної Азії – єдиний у світі, де масштаби епідемії ВІЛ-інфекції продовжують стрімко зростати.

Серед інших країн цього регіону Україна займає одне з перших місць за рівнем поширення ВІЛ-інфекції.

За офіційними даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, за період із 1987 року (коли в країні почалася офіційна реєстрація ВІЛ-інфекції) до 1 листопада 2017 року зареєстровано 312091 випадок ВІЛ-інфекції серед громадян України та 44221 випадок смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

У 2016 році захворюваність на ВІЛ-інфекуцію в країні зросла проти показника попереднього року на 8%.

Кількість випадків смерті від СНІДу також зросла (3253 випадки у 2016 році проти 3032 у 2015-му). Основною причиною смерті став туберкульоз, який є причиною смерті для 52,1%померлих від СНІДу.

На початок 2017 року в Україні мешкає 238 тис. ВІЛ-інфікованих людей усіх вікових категорій (0,53%населення України).

Щороку в Україні серед обстежених на ВІЛ осіб виявляється близько 1% інфікованих пацієнтів. Протягом десяти місяців 2017 року в Україні щодня реєстрували 48 ВІЛ-інфікованих осіб, 24 захворювання на СНІД і 8 випадків смерті від СНІДу.

Найвищий рівень поширеності ВІЛ-інфекції зареєстровано у Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Київській областях і м.Київ.

Харківська область належить до регіонів із  низьким рівнем поширеності ВІЛ-інфекції. За 10 місяців 2017 року в області було зареєстровано 552 нових випадки ВІЛ-інфікування та 61 випадок смерті. Впродовж останніх 2-х років у Харківській області спостерігається ріст епідемічного процесу,за 2016 рік рівень поширеності ВІЛ-інфекції зріст на 18%.

 

Основним шляхом передачі ВІЛ_інфікованих в м. Харкові в останні роки став статевий – 75% випадків. Парентеральний шлях (при введені наркотичних речовин ін’єкційним шляхом) становив 15%, інфікування від матері до дитини відбулося у 2,6% випадків,у 7,4% шлях зараження не встановлений. Таке співвідношення є типовим для Харківської області й України в цілому, починаючи з 2012 року, коли ВІЛ-інфекція вийшла за межі середовища споживачів ін’єкційних наркотиків і статевий шлях почав переважати над парентеральним.

Необхідно враховувати той факт, що ВІЛ може бути поряд. Майже половина людей, які живуть із ВІЛ, не знають про це. Також близько третини ВІЛ-позитивних осіб залишаються поза медичним обліком; 20-25% ВІЛ-інфікованих, які перебувають на обліку, кожного року залишаються поза медичним наглядом із різних причин.

Як наслідок, в Україні лише 28% ВІЛ-інфікованих осіб одержують противірусне лікування. Беззаперечний світовий досвід свідчить про ефективність препаратів, що зупиняють розмноження вірусу ВІЛ-інфікованих в організмі людини. Так, у результаті впровадження противірусного лікування, показник смертності від СНІДу у світі зменшився з 1,9 млн людей у 2015 році,до 1 млн у 2016-му.

Потреба сьогодення для кожної людини – якомога раніше дізнатися про власний ВІЛ-статус, аби вчасно використати всі можливості, які надає держава для підтримки ВІЛ-інфікованих. На сьогодні це – безоплатне обстеження та лікування, яке дає можливість подовжити активне життя на роки, попередити ВІЛ-інфікування членів своєї родини та народити здорову дитину.

Визначити свій ВІЛ – статус нескладно. Для цього необхідно звернутися до лікаря будь якого профілю й отримати направлення на безкоштовне обстеження.

 

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.